top of page

Criollo Cacao - Theobroma cacao

Mooie mensen. Het is een voorrecht om met veel plezier, nederigheid, compassie en liefde  jou in contact te mogen brengen met dit geweldige product... De rauwe criollo cacao. En het komt niet door de smaak, laat daar geen misverstand over zijn. Pure Cacao heeft een sterke bittere invloed qua smaak. De passie en liefde voor cacao is als eerst bij Ernesto ontstaan, toen hij tijdens zijn sjaministische pad in aanraking kwam met cacao. Voor hem is cacao een plant medicijn en behoort zij tot een van zijn meest favorieten plant medicijnen. Hij had het voorrecht om een band met deze plant aan te gaan door er ceremonies en rituelen mee te doen. Daarnaast heeft hij de plant mogen ontmoeten in oa in Peru en gewerkt op de cacao velden in Colombia en Costa Rica. Voor hem is dit het meest toegankelijke medicijn welk subtiel werkt. Ze heeft in zijn belevenis een invloed die je uitnodigt om contact te maken met je hart. Verder invloed die zacht, aardend, liefdevol en warme invloed heeft.

Als we het over cacao hebben, dan spreken we over het algemeen over de bonen van de plant. De bonen worden ontwikkeld in vruchtbare potten die aan de cacaoplant/boom groeien. De vrucht zelf heeft een sterke zoete smaak, de bonen zoals eerder vermeld smaken diep bitter. Na het drogen van de bonen en het fermentatieproces, worden de bonen geroosterd net als bij koffie. Nadat de korst van de boon is verwijderd, blijft er een consumeerbare cacao achter. Welke rijk is aan veel heilzame voedingsstoffen. Vanaf hier verwerkt de fabriek de bonen tot pasta vorm, vanaf pasta vorm word de cacao gescheiden tussen cacaoboter en cacaopoeder.  Vervolgens 
worden er ingrediënten toegevoegd en verwerkt tot chocolade. Het verliest hierdoor de meeste primaire voedingsstoffen, maar is voor de meeste consumenten smakelijker.

Er zijn voornamelijk 3 soorten cacao die wereldwijd gebruikt worden. De C
riollo is de zeldzamere variant. Dit komt omdat de bomen relatief minder rendement opleveren op het aantal vruchten dat ze produceren. Omdat de boom minder fruit produceert, gaat er meer energie, voeding en smaak naar het fruit vergeleken met de andere soorten. Dit resulteert in een hoge voedingswaarde en is geschikt voor bijvoorbeeld het houden van een ceremonie. Daarnaast heeft de rijke voedingsbodem van Peru een extra invloed op cacao vergeleken met andere landen en continenten. Het exemplaar dat bij Theta-session wordt aangeboden komt uit Peru.

Wetenschappelijk zijn de volgende actieve stoffen erkent:
Fenylethylamine (PEA): PEA is een natuurlijk voorkomende verbinding die voorkomt in cacao. Het wordt ook wel de ‘liefdesstof’ genoemd en er wordt aangenomen dat het een rol speelt bij het verbeteren van de stemming. PEA is een neurotransmitter die kan bijdragen aan de afgifte van endorfine.

Anandamide: Anandamide is een neurotransmitter die van nature in de hersenen wordt geproduceerd en wordt ook wel het 'gelukzaligheidsmolecuul' genoemd. Het draagt bij aan de euforische gevoelens.

Serotoninevoorlopers: Cacao bevat tryptofaan, een aminozuur dat dient als voorloper van serotonine, een neurotransmitter die geassocieerd is met stemmingsregulatie.

Theobromine: Theobromine is een stimulerend middel dat lijkt op cafeïne, maar over het algemeen milder is. Het draagt ​​bij aan de bittere smaak van cacao en heeft stimulerende effecten op het centrale zenuwstelsel.

Flavonoïden: Cacao is rijk aan flavonoïden, een groep polyfenolverbindingen met antioxiderende eigenschappen. De belangrijkste soorten flavonoïden die in cacao worden aangetroffen, zijn flavanolen, waaronder epicatechine, catechine en procyanidines. Deze verbindingen worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, zoals de cardiovasculaire gezondheid en potentiële neuroprotectieve effecten.

Mineralen: Cacao is een goede bron van verschillende mineralen, waaronder magnesium, ijzer, kalium en koper. Deze mineralen spelen een essentiële rol in verschillende fysiologische processen.

Vetzuren: Cacao bevat cacaoboter, die is samengesteld uit verschillende vetzuren, waaronder oliezuur (een hart-gezond enkelvoudig onverzadigd vet dat ook in olijfolie voorkomt), stearinezuur en palmitinezuur.

Theofylline: Hoewel theofylline in kleinere hoeveelheden aanwezig is dan theobromine, is het een ander stimulerend middel dat in cacao wordt aangetroffen. Het heeft vergelijkbare effecten op het centrale zenuwstelsel en kan bijdragen aan de algehele stimulerende eigenschappen van cacao.


 

bottom of page